اصول و روش های نصب کلید و پریز

اطلاعات موضوع

درباره موضوع در تاریخ, در دسته برق ساختمان ایجاد شده و آغاز کننده آن Aliمی باشد و موضوع آن: اصول و روش های نصب کلید و پریز است. این موضوع تا کنون 169 بازدید کننده و, 1 پاسخ داشته و 0 بار پسندیده شده...
نام دسته برق ساختمان
نام موضوع اصول و روش های نصب کلید و پریز
آغاز کننده موضوع Ali
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
1
بازدیدها
169
پسندها
0
آخرین ارسال توسط Ali

Ali

مسئول نظارت بر محتوا
پرسنل مدیریت
ناظم انجمن
Jun 7, 2020
935
1,248
اصول و روش های نصب کلید و پریز



1- کلیدها اصولا باید سیم فاز مدار را قطع و وصل کند مگر در مواردی که از کلید دوپل برای قطع و وصل فاز و نول مدار استفاده شود و همچنین کلیدهای سه فاز و خنثی که سیم نول نیز به کلید آورده می شود. در این گونه موارد ساختمان کلید باید به گونه ای باشد که هادی خنثی (نول) قبل از هادی های فاز قطع نشود و در هنگام وصل نیز هادی خنثی باید قبل از وصل شدن هادی های فاز یا همزمان با آن وصل شود. در مواردی که از هادی خنثی در سیستم های TN به عنوان هادی حفاظتی نیز استفاده می شود ، هادی خنثی باید پیوسته بوده و هیچگاه قطع نشود.

2- محل دقیق نصب کلیدها باید براساس نقشه های معماری و با توجه به استقرار تجهیزات و مبلمان ، بروی نقشه های اجرایی تفضیلی کارگاهی مشخص شود و پس از تصویب به مرحله اجرا درآید.

3- کلیدهایی که محل نصب آن جنب درب ورودی واقع می شود باید در طرف قفل در قرار گیرد. فاصله نزدیکترین لبه درپوش این گونه کلیدها از چارچوب باید از 10 سانتیمتر کمتر و از 30 سانتیمتر بیشتر نباشد و ضمنا فاصله مذکور باید به صورت یکسان در تمامی پروژه رعایت شود.

4- کلیدها باید طوری تعبیه شود که رو به پایین روشن و رو به بالا خاموش باشد.

5- ارتفاع نصب کلیدها به شرح زیر خواهد بود :
- کلید روشنایی :
- برای اتاق های مسکونی ، اداری یا کار ، آشپزخانه ، اماکن صنعتی و مانند آن 110 سانتیمتر از کف تمام شده.
- برای اتاق های بخش های بیمارستانی مانند عمل ، زایمان ، شکسته بندی و فضاهای مشابه در صورتی که از نوع "ضد انفجار" نباشد 155 سانتیمتر از کف تمام شده.

6- در مواردی که از کلیدهای چندفاز متناسب با مورد کاربرد استفاده می شود باید نوع هریک از فازها با نصب علامت ویژه در زیر آن مشخص شود و عبارت "خطر380ولت" نیز در زیر روکش کلید قید گردد.

7- در پریز یک فاز و نول اتصال سیم ها به کنتاکت های پریز باید به ترتیبی انجام شود که سیم فاز سمت راست و سیم نول سمت چپ فردی که روبروی پریز قرار می گیرد نصب شود.

8- در ساختمان های مسکونی در اتاق های نشیمن ، خواب ، مطالعه ، هال ، سالن های ناهار خوری و پذیرایی و آشپزخانه پریزهای برق باید به گونه ای نصب شود که در هر دیوار فاصله بین محل نصب پریزها و هر نقطه ای به موازات فصل مشترک دیوار و کف (خط کف) از دو متر تجاوز نکند. پریزهای واقع در کف در صورتی مورد احتساب قرار می گیرد که نزدیک دیوار واقع شده باشد.

9- ارتفاع نصب پریزها و شاسی زنگ به شرح زیر خواهد بود:
- پریزهای برق ، تلفن و آنتن 30 سانتیمتر از کف تمام شده.
- پریزهای برق که در آشپزخانه ، موتورخانه ، تعمیرگاه و گاراژ نصب می شود ، 110 سانتیمتر از کف تمام شده.
- پریزهای برق پاراوان ها ( دیوارک های متحرک جمع شو که قسمتی از فضا را از قسمت های دیگر جدا می کند ) در کف نصب می شود.
- شاسی زنگ در صورتی که در کنار کلید قرار گیرد 110 سانتیمتر از کف تمام شده.

10- لوازم برقی از قبیل کلید و پریز و امثال آن در اتاق های بیمارستانی مانند عمل ، زایمان ، شکسته بندی ، بیهوشی یا در مکان هایی که احتمال مصرف گاز بیهوشی وجود دارد در صورتی که از نوع "ضد انفجار" نباشد باید حداقل در ارتفاع 155 سانتیمتر از کف تمام شده نصب شود.
 

11- در مکان هایی که از میزکار مخصوص و یا پیشخوان استفاده می شود مانند آزمایشگاه ها ، کارگاه ها ، آشپزخانه ها و غیره ، پریزهای برق در صورتی که روی دیواره وسط میز آزمایشگاه یا روی قرنیز میزکار نصب نشده باشد ، باید حداقل 10 سانتیمتر بالای قرنیز میز روی دیوار نصب شود.

12- محل نصب کلید و پریز و مانند آن ، در محل هایی که کاشیکاری می شود ، باید به گونه ای تعیین شود که هر کدام از لوازم مزبور در مرکز یک کاشی قرار گیرد.

13- پریزهای سه فاز باید برحسب مورد با چهار شاخه یا پنج شاخه مربوط همراه باشد.

14- لوازم برقی از قبیل کلید ، پریز ، دیمر ، شاسی زنگ و روزت تلفن باید در سیستم لوله کشی توکار از نوع توکار و در سیستم لوله کشی روکار از نوع روکار انتخاب و نصب شود. این گونه لوازم باید به طور کاملا مستقل روی دیوار استقرار یابد و به لوله های برق مجاور آن اتکا داده نشود.

15- لوازم برقی همچون کلید ، پریز و مانند آن که در محیط های تر و مرطوب و خارج ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد باید حداقل دارای درجات حفاظت زیر باشد:
الف) برای محیط های مرطوب IP44
ب) برای محیط های تر و خارج ساختمان ها IP45
تذکر : در هر یک از موارد فوق الذکر محل ورود کابل به داخل کلید و پریز باید رو به پایین قرار گرفته و با گلند کاملا آب بندی شود.

16- اتصالات سیستم لوله کشی شامل جعبه های زیر کلید و پریز و تقسیم ، لوله ها ، تابلوهای برق ، پایه های کلید و پریز و امثال آن باید کاملا پیچ شده باشد تا اتصال زمین را به نحو مطلوب تامین کند.

17- روش بستن کلید و پریز و مانند آن به جعبه زیر آن باید به وسیله پیچ بوده و محل ورود آن رزوه شده باشد و نحوه اتصال لوله به جعبه باید به وسیله بوش برنجی انجام شود. ( مخصوص سیستم لوله فولادی )

18- جعبه زیر کلید و پریز و لوازم مشابه باید از نظر جنس برای کاربرد مورد نظر مناسب باشد. این گونه جعبه ها باید به گونه ای نصب شود که بدون در نظر گرفتن اتصال آن به لوله مستقلا محکم شود و سطوح درپوش کلید و پریز توکار باید همسطح اندود آجری دیوار باشد.

19- در مکان های مسکونی و مانند آن ، در حمام ، نصب هرگونه کلید پریز یا وسیله برقی دیگر در محدوده قابل دسترسی توسط استفاده کننده از دوش ممنوع است. محوطه قابل دسترسی در امتداد عمودی از حمام تار ارتفاع 225 سانتیمتر و در جهت افقی از لبه وان یا زیردوشی تا فاصله 60 سانتیمتر را شامل می شود.

20- در مکان های مخاطره آمیز برای انتخاب نوع کلید و پریز و سایر لوازم برقی مشابه و روش نصب آن باید بر اساس طبقه بندی ها و دستورالعمل ها و استانداردهای خاص مکان های مخاطره آمیز که به وسیله وزارت نفت یا یکی از موسسات شناخته شده بین المللی (IEC) و NFPA تدوین شده است ، عمل شود.

21- لوازم الکتریکی از قبیل کلید ، پریز ، دیمر ، شاسی زنگ و مانند آن که در یک پروژه واحد مورد مصرف قرار می گیرد باید با متحدالشکل بوده و از کارخانه سازنده واحدی تهیه شود.
 
عقب
بالا