مقالات تحقیق در مورد شیح بهایی

اطلاعات موضوع

درباره موضوع در تاریخ, در دسته تحقیق ومقالات ایجاد شده و آغاز کننده آن practicalsoftمی باشد و موضوع آن: تحقیق در مورد شیح بهایی است. این موضوع تا کنون 109 بازدید کننده و, 0 پاسخ داشته و 1 بار پسندیده شده...
نام دسته تحقیق ومقالات
نام موضوع تحقیق در مورد شیح بهایی
آغاز کننده موضوع practicalsoft
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
0
بازدیدها
109
پسندها
1
آخرین ارسال توسط PracticalSoft
Jun 6, 2020
11,521
4,389
شیخ بهایی

بهاءالدین محمدبن‌حسین عاملی



دانشمند و نظریه‌پرداز شیعه​

اساتید :

عزالدین حسین عاملی (پدرش)

ملا عبدالله یزدی

مولانا عبدالله شوشتری

مولانا افضل قاینی

حکیم عمادالدین محمود



شاگردان:



ملاصدرای شیرازی

ملا محمد تقی مجلسی

محقق سبزواری

نظام‌الدین محمد قرشی

ملا محسن فیض کاشانی

ملا خلیل قزوینی

ملا صالح مازندارانی

سید میرزا حسینی طباطبایی نائینی



تالیفات:



مفتاح الفلاح، کشکول

حبل المتین، حدائق الصالحین

مثنوی نان و حلوا، عروة الوثقی

تشریح الافلاک، جامع عباسی

مشرق الشمسین و اکسیر السعادتین

خلاصة الحساب، حدیقه هلالیه

بحر الحساب، الزبده فی الاصول

صمدیه، اثنا عشریه، سر المستتر

محمد ۱۳ ساله بود که پدرش عزالدین حسین عاملی به خاطر اذیت شیعیان آن منطقه توسط دولت عثمانی از یک سو و دعوت شاه طهماسب صفوی برای حضور در ایران، به سوی ایران رهسپار گردید و چون به قزوین رسیدند و آن شهر را مرکز دانشمندان شیعه یافتند، در آن سکنا گزیدند و بهاءالدین به شاگردی پدر و دیگر دانشمندان آن عصر مشغول شد. وقتی او ۱۷ ساله بود (۹۷۰ ق)، پدرش به شیخ‌الاسلامی قزوین به توصیه شیخ علی منشار از سوی شاه طهماسب منصوب شد. ۱۴ سال بعد، در ۹۸۴ قمری، پدر شیخ برای زیارت خانه خدا از ایران خارج شد اما در بحرین فوت کرد.




شخصیت علمی و ادبی و اخلاق و پارسای او باعث شد تا از ۴۳ سالگی شیخ‌الاسلام اصفهان شود و در پی انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان (در ۱۰۰۶ قمری)، از ۵۳ سالگی تا آخر عمر (۷۵ سالگی) منصب شیخ‌الاسلامی پایتخت صفوی را در دربار شاه صفوی، عباس اول برعهده داشته باشد.





شیخ در فاصلهٔ سال‌های ۹۹۴ ق تا ۱۰۰۸ ق سفرهایی چند به خارج از قلمروی صفویه داشت.این سفرها برای زیارت، سیاحت، دانش‌اندوزی و همچنین به گفته برخی مورخان به سفارت سیاسی بوده است. مکه، مصر و شام از جمله مقصد این سفرها بوده است.





وی در اصفهان درگذشت و بنابر وصیت خودش جنازه او را به مشهد بردند و در جوار مقبرهٔ علی ابن موسی الرضا جنب موزه آستان قدس دفن کردند. هم‌اکنون قبر وی بین مسجد گوهرشاد و صحن آزادی و رواق امام خمینی در یکی از رواق‌ها که به نام خودش معروف می‌باشد است.



بهائی آثار برجسته‌ای به نثر و نظم پدید آورده‌است که علاوه بر فارسی و عربی، شامل ترکی هم می‌شده‌است. اشعار فارسی او عمدتاً شامل ، و است. وی در غزل به شیوه و ، در رباعی با نظر به و و در مثنوی به شیوه شعر سروده‌است. ویژگی مشترک اشعار بهائی میل شدید به و و است. بهترین منبع برای گردآوری اشعار بهائی، است تا جائی که به عقیده برخی محققان، انتساب اشعاری که در کشکول نیامده‌است به بهائی ثابت نیست. ازمثنوّیات معروف شیخ در زبان فارسی می‌توان از اینها نام برد:

  • یا سوانح سفر الحجاز (بر وزن ) در این اثر ابیاتی از مثنوی را نیز کرده‌است.
  • (بر وزن مثنوی مولوی) نزدیکترین مثنوی بهائی به مثنوی مولوی از نظر محتوا و زبان
  • (اولین منظومة فارسی در بحر خَبَب یا مُتدارک). شیر و شکر بسیار جذاب است و با وجود مختصر بودن (۱۶۱ بیت در کلیات چاپ نفیسی و ۱۴۱ بیت در کشکول) سرشار از معارف و مواعظ حکمی با لحنی حماسی است.
  • مثنوی‌هایی مانند ، و را نیز منسوب بدو دانسته اند
  • از نثر فارسی او تنها نمومه‌ای که در دیوان‌های چاپی آمده‌است است. بهایی در عربی نیز شاعر و زبان دانی چیره دست است و آثار نحوی و بدیع او در جایگاه ویژه‌ای دارد که مهم‌ترین و دقیقترین آنها اثر او در نحو به نام است.


  • قصیده: معروفترین آن موسوم به در ۶۳ بیت است که هرگونه شبهه‌ای را در بودن وی مردود می‌سازد.
  • : دو نمونه بی بدیل ( ) و نیز ( )
دوبیتی: دوبیتیهای عربی شیخ بیشتر در اظهار شوق نسبت به زیارت روضة مقدّسه معصومین علیه السلام است.

جشنواره شیخ بهایی

از سال 1383 شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان جشنواره‌ای به نام شیخ بهایی برگزار می‌کند. موضوع این جشنواره فن‌آفرینی و کارآفرینی است و برگزارکنندگان آن معتقدند شیخ‌بهایی نمادی از کارآفرینی است. شیخ‌بهایی در عصر خود دانش را به فناوری تبدیل کرد و خدمات ارزشمند علمی، فرهنگی و عمرانی از خود به یادگار گذاشت. به یاد او این جشنواره شیخ بهایی نامیده شد. مهم‌ترین دستاوردهای شیخ‌بهایی در رونق بخشیدن به شهر اصفهان ساخت مسجد امام، حمام شیخ‌بهایی، طراحی و فکر ایجاد شهر نجف‌آباد، تقسیم آب زاینده رود، قنات زرین کمر و تعیین سمت قبله مسجد امام اصفهان است.





AlghadirSoft
practicalsoft.ir
 

  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: abass
عقب
بالا