تشخیص مقدار اهم مقاومت ها:
مقدار اهم مقاومت ها به سه روش مشخص می شوند که عبارت اند از: 1- نوارهای رنگی، 2- رمزهای عددی و 3- نوشتن مقدار مقاومت.
تشخیص مقاومت با استفاده از نوارهای رنگی: مقاومت ها توان کم دارای ابعاد کوچک هستند؛ به همین دلیل مقدار مقاومت و تلرانس را به وسیله ی نوارهای رنگی مشخص می کنند که خود این روش به دو شکل صورت می گیرد: الف- چهار نواری ب- روش پنج نواری.
روش چهار نواری که معمول تر هم است برای تعیین مقاومت های با تلرانس 2% به بالا استفاده می شود. در این روش از دو رنگ اول برای عدد، رنگ سوم برای ضریب و رنگ چهارم برای تلرانس استفاده می شود. چنانچه مقاومت رنگ چهارم نداشته باشد بی رنگ محسوب شده و تلرانس آن را 20% در نظر می گیریم. روش پنج نواری نیز برای مقاومت های دقیق و خیلی دقیق، تلرانس کم تر از 2% استفاده می شود.
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
باید توجه نمود که رنگ نوار اول هرگز سیاه نیست و در ضمن اگر نوار رنگی معرف ضریب طلایی باشد ضریب 0.1 و اگر نقره ای باشد ضریب 0.01 است.
مثال: باتوجه به جدول کدها ی رنگی مقدار اهم و تلرانس مقاومت را تعیین کنید:
حلَ : 15x 0.01 = 0.15Ω ±%5
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
تشخیص مقدار مقاومت با استفاده از رمز حروف: روش دیگری که برای نشان دادن مقدار مقاومت ها به کار می رود استفاده از حروف خاصی است که به صورت رمز،مقدار و درصد تلرانس مقاومت را بیان می کند.
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
در این روش حرف اول ضریب و حرف دوم تلرانس بوده، چنان چه مقدار عددی دارای ممیز باشد از همان حروف به منظور ممَیز استفاده می شود.
مثال: مقدار و تلرانس مقاومتی که بصورت رمز بر روی آن کد 5R6K نوشته شده چه قدر است؟
R= 5.6Ω ±%10
تشخیص مقدار مقاومت با استفاده از مقدار نوشته شده: در این روش مقدار مقاومت و تلرانس آن مستقیماَ روی مقاومت نوشته می شود.
نمونه ای از این روش در شکل زیر آورده شده معمولاً در مقاومت های Array و مقاومت های Resistor Network و مقاومت های SMD استفاده می شود نحوه سیم بندی داخل این مقاومت ها در شکل های مداری زیر آورده شده است:
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
مقاومت صفر اهم:
نوعی دیگر از مقاومت ها وجود دار که معمولاً بعنوان سیم پل (جامپر) استفاده می شوند در مدارات دیجیتال، همچنین می شود از آنها بعنوان فیوز
fuse استفاده نمود.
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
تشخیص معیوب بودن مقاومت ها:
در انواع مختلف مقاومت ها برای تشخیص سالم بودن یا سوختن آنها از مولتی متر دیجیتال یا آنالوگ استفاده می شود، ابتدا کلید سلکتور مولتی متر را برروی وضعیت بررسی اتصال کوتاه یا همان بوق قرار داده دوسیم آن را به دو پایه مقاومت متصل نموده اگر بوق بصورت مکرر به صدا در آمد و مقاومت نشان داده شده کمتر از مقدار کد رنگی روی مقاومت باشد این مقاومت آسیب دیده است، ولی معمولا مقاومت ها در هنگام سوختن اتصال داخلی آنها قطع می شود.
گاهی هم وجود دارد که مقاومت نیم سوز شده و جریان بصورت لحظه ای باعث سوختن آن شده در این موارد نمی شود از روی شکل ظاهری مقاومت تشخیص داد که سالم است یا سوخته در این موارد از روش بالا استفاده می نماییم، همیشه مقاومت بصورت شکل بالا آسیب نمی بیند بلکه رنگ روکش آن تغییر رنگ داده بصورت دودی می شود. ممکن است که مقاومت در هنگام آسیب دیدن از وسط ترکیده و از مدار هم جدا شود معمولاً در مقاومت های SMD این حالت روخ می دهد.
برای دیدن تصاویر باید ثبت نام کنید
در هنگام جایگزین کردن این نوع مقاومت های سوخته بعلت آسیب دیدن لایه رنگها تشخص مقدار این مقاومت مشکل شده و باید به نقشه مداری دستگاه مورد نظر رجوع کرد، یا در مدارات دیجیتال از مقاومت های متظاهرکه معمولاً تکراری می باشد استفاده نمود. یا بوسیله تشخیص دادن وظیفه آن بخش از مدار مقاومت مورد نظر را جایگزین نمود.