تستر حرفه ای منابع تغذیه کامپیوتر ATX

تستر حرفه ای منابع تغذیه کامپیوتر ATX 2022-08-13

دسترسی دریافت را ندارید
  • نویسنده نویسنده SONIC
  • تاریخ فرستادن تاریخ فرستادن
دستگاه تستری که میتواند ایراد یک منبع تغذیه کامپیوتر (ATX) را تشخیص داده و رفع عیب کنیم.


atx_tester.jpg


در عمل نشان داده شده است که در بیشتر موارد خرابی کامپیوتر ناشی از معیوب بودن منبع تغذیه است. در عین حال اگر چنین منبع معیوبی را با مولتی متر معمولی اندازه گیری کنیم، به هیچ وجه ایرادی روی آن تشخیص نمی دهیم و ولتاژهای اندازه گیری شده نیز در محدوده مجاز خواهند بود. با این حال، کامپیوتر می تواند بی ثباتی قابل توجهی را نشان دهد، که اغلب با راه اندازی مجدد خود به خودی مکرر، خرابی دیسک، عمل نکردن سیستم عامل و سایر برنامه ها ظاهر می شود. این به سادگی یک نقص در ابتدا نامحسوس است که حتی یک کاربر معمولی ممکن است متوجه آن نشود. البته، معمولاً تا زمانی که منبع به طور کامل از کار بیفتد ، وضعیت همچنان بدتر می شود. متأسفانه، دوره از اولین علائم تا شکست کامل ممکن است ماه‌ها طول بکشد، بنابراین خوب است که یک تستر ساده در دسترس داشته باشید که بتواند منبع تغذیه را به این روش به طور قابل اعتماد تست کند .

پارامترهای اساسی:
منبع تغذیه: - مستقیماً از منبع آزمایش شده (شاخه 12 ولت)
ولتاژهای تست شده: - شاخه +5 ولت و + 12 ولت
روش اندازه گیری: - تشخیص امواج
سیگنال دهی: - روی نمایشگر و با کمک چراغ های نشانگر
حالت عملیاتی: - تست معمولی / کالیبراسیون (انتخاب با دکمه)

اصل تشخیص عیب:

همانطور که قبلاً در مقدمه نوشتم، نقص در منبع تغذیه با یک مولتی متر معمولی قابل تشخیص نیست، زیرا قادر به پاسخگویی سریع نیست و نمی تواند ریپل خروجی منبع تغذیه را که به دلیل نقص فیلتر ایجاد می شود، ضبط کند. خازن ها در خروجی منبع تغذیه پس از تعمیر تعداد بی‌شماری از این منابع، من باور دارم که همه تولیدکنندگان کاملاً آگاهانه منابع را طوری طراحی می‌کنند که ظرف چند سال از کار بیفتند. بارها مجبور شدم فیلم های شفاف مختلفی را از منبع جدا کنم که به طور کامل یا تا حد زیادی هیت سینک ها و فن را می پوشاند و در نتیجه جریان هوا را از فن به هیت سینک کاملاً مسدود می کند. بنابراین، منبع به معنای واقعی کلمه در آب خود پخته می شود، در حالی که به نظر می رسد همه چیز خوب است، زیرا عملاً هوای سرد یا ولرم از منبع خارج می شود. بیشترین تأثیر روی خازن های خروجی است که خود به خود گرم می شوند، چه رسد به زمانی که هنوز توسط رادیاتور داغ و سیم پیچ گرم می شوند. همه شما که یک منبع را جدا کرده اید، مطمئناً تأیید خواهید کرد که چگونه همه چیز روی هم انباشته شده است. پس تعجب آور نیست که خازن های باد کرده یا حتی منفجر شده را ببینیم. و این منابع با چنین خازن های باد شده ای هستند که عامل همه مشکلات هستند. به نظر می رسد منبع کار می کند، اما ولتاژ در خروجی آن موج دار است و در پیک های +/-5V در مقایسه با مقدار اسمی آن می رسد. همه چیز به وضوح روی اسیلوسکوپ قابل مشاهده است. البته، یک کامپیوتر با لوازم الکترونیکی حساس با توجه به این مشکلات بخوبی کار نمی کند و باعث اختلال و یا عدم کارکرد صحیح میشود. متأسفانه، همه افراد اسیلوسکوپ نسبتاً گران قیمتی در اختیار ندارند، به همین دلیل است که این تستر وجود دارد که می تواند چنین منبع معیوب را تشخیص دهد.

اصل تستر بسیار ساده است. ریزپردازنده PIC16F628A به عنوان مدار اصلی استفاده می شود که شامل 2 مقایسه کننده است. در این مقایسه کننده ها، ولتاژ در ورودی شاخه های 5 ولت و 12 ولت با مرجع داخلی مقایسه می شود. مرجع داخلی روی 3 ولت تنظیم شده است. بنابراین اگر ولتاژ در ورودی مقایسه کننده ها (پشت تقسیم کننده ورودی) بیشتر از 3 ولت باشد، همه چیز خوب است. با این حال، به محض اینکه ولتاژ به زیر 3 ولت کاهش یابد و متعاقباً دوباره به بالای 3 ولت برسد، به عنوان یک خطا تشخیص داده می شود. در مورد ولتاژ ریپل نیازی به این نوسانات نیست، بنابراین تستر می تواند منبع معیوب را با دقت بالایی تشخیص دهد.


اتصالات:

سیم کشی به لطف استفاده از یک ریزپردازنده نسبتاً ساده است. بنابراین ولتاژ +12V و +5V از منبع آزمایش شده به ترمینال X1-1 و X1-4 اعمال می شود. پایانه های X1-2 و X1-3 GND هستند. در همان زمان، تستر از شاخه 12 ولت از طریق تثبیت کننده 7805 تغذیه می شود. ولتاژهای آزمایش شده جداگانه از طریق تقسیم کننده های ولتاژ به ورودی پردازنده تغذیه می شوند و سپس با مرجع داخلی مقایسه می شوند که توسط داخلی تعیین می شود. تقسیم کننده و ولتاژ تغذیه پردازنده. یک بخش نمایشگر LED به پورت B پردازنده متصل است که تعداد نوسانات اندازه گیری شده روی آن نمایش داده می شود. صفحه نمایش با یک کاتد مشترک است. به عنوان سیگنال اضافی، از دو LED برای نشان دادن نوسانات ولتاژ در کدام شاخه استفاده می شود. LED1 یک انشعاب 5 ولتی و LED2 یک شاخه 12 ولتی است. علاوه بر این، فقط دکمه S1 در نمودار وجود دارد که برای تنظیم مجدد نمایشگر و LED ها در صورت اندازه گیری جدید (فشار کوتاه) استفاده می شود. در صورت فشار طولانی در حدود 3 ثانیه، تستر وارد حالت تنظیم می شود که در آن امکان کالیبره کردن کاملاً راحت وجود دارد. کانکتور JP1 برای اتصال برنامه نویس استفاده می شود و در عین حال پورت های پردازنده استفاده نشده بر روی آن برای گسترش بیشتر احتمالی با استفاده از یک ماژول خارجی بیرون آورده می شود.

عملکرد:

تستر در دو حالت کار می کند: تست / کالیبراسیون. در حالت تست، ولتاژ ورودی با مرجع مقایسه می شود و در لحظه ای که افت در شاخه مناسب تشخیص داده می شود و سپس افزایش ولتاژ بالاتر از سطح تصمیم به عنوان خطا تشخیص داده می شود و LED مناسب روشن می شود و عدد 1 روشن می شود. بر روی نمایشگر نمایش داده می شود و در صورت بروز خطای دیگری همچنان LED مناسب روشن می شود و خطای دیگری به نمایشگر اضافه می شود. اگر تعداد خطاها از نمایشگر (10) بیشتر شود، با روشن شدن نقطه اعشار روی نمایشگر علامت داده می شود و در همان زمان نمایشگر چشمک می زند. چشمک زدن صفحه نمایش، منبع معیوب را نشان می دهد. ممکن است حتی در یک منبع خوب، تستر 1-3 خطا را در عرض چند دقیقه تشخیص دهد. با این حال، اگر منبع مورد آزمایش بر روی نمایشگر معیوب باشد، ارقام به چرخش ادامه می‌دهند و تنها پس از چند ثانیه تستر صفحه نمایش را برای گزارش منبع معیوب نمایش می‌دهد. توصیه می شود تستر را با یک رابط کلاسیک MOLEX به یک سوکت آزاد به منبع وصل کنید. منبع تغذیه باید مستقیماً روی رایانه با تمام قطعات وصل شده آزمایش شود. تست منبع تغذیه بدون بار هیچ تاثیری ندارد، زیرا به دلیل تخلیه بار خروجی منبع تغذیه، ممکن است ولتاژ خروجی با مقادیر صحیح مطابقت نداشته باشد و نوسانات قابل توجهی داشته باشد یا حتی ممکن است منبع تغذیه شروع به کار نکند. بنابراین، منبع می تواند خطاهای جعلی را نشان دهد. تستر را می توان حتی زمانی که منبع (رایانه) در حال کار است، متصل کرد، زیرا پردازنده با تاخیر شروع به اندازه گیری می کند که از تشخیص اشتباه خطاها هنگام اتصال تستر جلوگیری می کند. با این حال، اگر قبل از راه‌اندازی رایانه (منابع) آزمایش‌شده، تستر را وصل کنید، قطعاً چیزی خراب نمی‌شود.

خود آزمایش از نظر برنامه‌ریزی به تأخیر می‌افتد، به طوری که ورودی‌ها در فواصل 10 میلی‌ثانیه ارزیابی می‌شوند. این زمان به گونه ای تعیین شد که در صورت وجود منبع معیوب، تشخیص چند ثانیه طول بکشد و در عین حال از تشخیص نادرست جلوگیری شود. بدون این تاخیر، تغییر اعداد حتی روی نمایشگر نیز قابل توجه نخواهد بود. البته مقدار عددی نمایشگر تقریباً هیچ ارزش اطلاعاتی ندارد و نسبتاً آموزنده است. یک LED سوم نیز می تواند خروجی داشته باشد، که پس از تعداد معینی افت اندازه گیری شده، یک منبع معیوب را سیگنال می دهد. با این حال، سیگنال‌دهی روی نمایشگر مطمئناً جالب‌تر است و همچنین مروری مختصر از آنچه در ورودی از سرعت شمارش اتفاق می‌افتد وجود دارد. بنابراین می توان تشخیص داد که منبع داده شده چقدر پیشرفته است.
در حالت کالیبراسیون (فشار طولانی دکمه)، تقسیم کننده های ولتاژ ورودی تریمرهای R10 و R11 تنظیم می شوند. حالت کالیبراسیون با درخشش یک خط تیره روی صفحه نمایش (-) نشان داده می شود و در این لحظه LED ها مستقیماً به خروجی مقایسه کننده ها متصل می شوند.

تنظیم:

پس از ساخت تستر، لازم است آن را کالیبره کنید. ما این کار را با استفاده از منبع 3-14 ولتی با قابلیت تنظیم مداوم انجام خواهیم داد. اگر منبع آزمایشگاهی با دو کانال در اختیار داشته باشیم، ایده آل است. در یک کانال 5 ولت و در کانال دیگر 12 ولت تنظیم می کنیم. سپس تستر را وصل می کنیم و آن را به حالت کالیبراسیون سوئیچ می کنیم (فشار طولانی S1) ولتاژ را روی شاخه 5 ولتی 4.80-4.85 ولت قرار می دهیم و تریمر R10 را در موقعیتی قرار می دهیم که LED1 فقط روشن می شود. اگر سپس ولتاژ منبع را به 4.90 ولت افزایش دهیم، LED1 باید با خیال راحت خاموش شود. ما همین رویه را برای شاخه 12 ولت (R11) اعمال می کنیم، در حالی که آستانه تشخیص افت را روی 11.70-11.75 ولت قرار می دهیم. در ساعت 11.80، LED2 باید با خیال راحت خاموش شود. پس از آن، بهتر است چیزی (تفنگ ذوب) روی دستگاه های اصلاح چکه کنید تا به خودی خود از تنظیم خارج نشوند. تنظیم آستانه تشخیص خود چندان مهم نیست. اگر منبع معیوب باشد، ولتاژ آن در پیک های بیش از +/-5 ولت نوسان می کند، بنابراین لازم نیست به یک دهم بچسبید.

با کمک این تستر، موفق خواهید شد در منابعی غیر از AT یا ATX کلاسیک برای رایانه شخصی، اشکالاتی پیدا کنید. در مورد سایر منابع، فقط باید محدوده تقسیم کننده های ورودی را تنظیم کرد. برد مدار چاپی نیز امکان نصب مقاومت های ثابت به جای تریمر را به خاطر می آورد. علاوه بر این، در حالت تنظیم نیز این امکان وجود دارد که بفهمید ولتاژ منبع اندازه گیری شده بیشتر یا کمتر از مقدار تنظیم شده است. این مسئله همچنین می تواند به شناسایی یک خطا در منبع کمک کند. این مدار نمی تواند ولتاژ را اندازه گیری کند، فقط آن را مقایسه می کند، اما برای اهداف خود کاملاً کافی است و قیمت آنکمتر از تستر های دیگر است. در عین حال، به لطف رابط برنامه نویسی، امکان اصلاح و بهبود مداوم برنامه بدون هیچ گونه دخالتی در سخت افزار وجود دارد.

برد مدار چاپی:
اتصال مدار بر روی صفحه یک طرفه به اندازه 45x69 میلی متر ساخته شده است. هنگام نصب نیاز به نصب دو جامپر سیم (یکی زیر پردازنده است) و همچنین می توان به جای تریمر از مقاومت های ثابت استفاده کرد که نصب آن به یادگار مانده است. خود نصب نباید مشکلی ایجاد کند، فقط باید مراقب اتصالات کشیده شده بین پایانه های پردازنده و نمایشگر باشید تا از پل های ناخواسته جلوگیری کنید.

فهرست قطعات:

R1، R2 - 1K
R3 - 4.7K
R4 - 27K
R5، R6، R7 - 12K
R8-R17 - 1K
R10 - 5K (4.7K)
R11 - 10K
C1 - 100nF
LED1,2 - LED 3mm 2mA (قرمز)
DIS1 - HD-H103 (کاتد مشترک)
IC1 - 78L05
US1 - PIC16F628A (برنامه ریزی شده)
S1 - دکمه میکرو به PCB
JP1 - شکستن میله بلوز 8 پین
X1 - بلوک ترمینال برای PCB ARK500 2x2pins

موفق باشید.

هرگونه کپی برداری و اقتباس منوط به اجازه وذکر مرجع است.
  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: chapwolf و mohamad41
نویسنده
SONIC
دریافت‌ها
1
بازدیدها
94
اولین انتشار
آخرین بروزرسانی

رتبه‌بندی‌ها

0.00 ستاره 0 رتبه‌بندی

فایل‌های بیشتری از SONIC

فایلهای مشابه

پروژه سیگنال ژنراتور حرفه ای practicalsoft
دریافت‌ها
1
به‌روزرسانی شده
فرکانس متر حرفه ای تا 1 گیگاهرتز SONIC
دریافت‌ها
2
به‌روزرسانی شده
تایمر 5تا 20 دقیقه با ای سی 555 practicalsoft
دریافت‌ها
0
به‌روزرسانی شده
ضبط و پخش 120 ثانیه ای SONIC
دریافت‌ها
0
به‌روزرسانی شده
ضبط و پخش صدا 60 ثانیه ای SONIC
دریافت‌ها
1
به‌روزرسانی شده
عقب
بالا